Header achtergrond

De grootste bakker van biologisch dagvers brood en banket in de Benelux

Toen Gimsel in 1988 startte, werd bakkerij Van der Westen de huisbakker. Die samenwerking is in de afgelopen 35 jaar alleen maar intensiever geworden. In BioScoop, het huisorgaan van De Groene Passage in Rotterdam, staat een gesprek met Gerrie van der Westen over het reilen en zeilen van het familiebedrijf en de uitdagingen van de huidige tijd.

Inmiddels is Organic Family Bakery Van der Westen de grootste bakker van biologisch dagvers brood en banket in de Benelux. Het familiebedrijf opereert vanuit zes productielocaties waarvan twee glutenvrij en bedient met eigen distributie ruim 400 biowinkels in de gehele Benelux. Daarnaast verzorgen ze voor merkleveranciers uit de biologische sector private labels in kleinbrood en banket.

Wat drie generaties geleden in 1950 begon door opa en oma Van der Westen wordt momenteel gerund door de kleinkinderen. Waar vader Ad en moeder Willy nog steeds het hart vormen van het bedrijf, staan de kinderen Gerrie, Eddy, Randy, Wendy en Timmy aan de dagelijkse leiding.

“De basis van onze kwaliteit zijn de grondstoffen en die kiezen we heel bewust biologisch of biologisch dynamisch en van vaste leveranciers. Hiermee borgen we een keten tussen graan en brood. We werken met een eigen natuurdesem en geven het deeg lang de tijd om een volle smaak te ontwikkelen. Hierdoor krijg je een puur en eerlijk brood zonder toevoegingen. Dus geen verstopte suikers en vetten. Ook hebben onze broden bewust een laag zoutgehalte.”

Voor het Demeter assortiment streeft Van der Westen naar een 100% Nederlands ambachtelijk product. “Alleen het zout is nog niet van eigen bodem.” Van een groepje Nederlandse boeren betrekken ze inmiddels al 10 jaar lang graan van Demeter kwaliteit. Deze boeren telen het graan als rustgewas op de akkers waar vroeger vaak een gras- en klavermix werd ingezet. Nu ze graan telen levert het deze boeren in de rustperiode ook opbrengsten, een win-win dus.

Het graan, opgeslagen in de graansilo bij Stadsboerderij Almere, wordt op afroep van de molenaar uit Made traditioneel gemalen op molenstenen. Hierna wordt er in de bakkerij naar Duits receptuur met een kookstuk, natuurdesem en veel handwerk een mooi, lang mals blijvend brood gebakken. “Naast de Stadsboerderij Almere van Tom Saat en Tineke van den Berg komt het graan van familie Jeuken van Gaos uit Swifterbant, van familie Schieman van De Zonneboog uit Lelystad en van Maatschap Dames en Heren Vos uit Kraggenburg en daar zijn we als familiebedrijf heel trots op.”

Lees hier het hele artikel.

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op