Header achtergrond

Voornemen voor voortgezet vrijeschoolonderwijs in Bergen op Zoom

Het MollerJuvenaat is in samenwerking met vrijeschool De Zeeridder voornemens om in 2024 een afdeling voor voortgezet vrijeschoolonderwijs te starten. De schoolbesturen OMO (MollerJuvenaat) en Abbo (De Zeeridder) worden bij hun voornemen voor het voortgezet vrijeschoolonderwijs gesteund door een groep ouders die als initiatiefgroep deze afdeling wenst. Zo berichtte de Internetbode.

De vrijeschoolafdeling staat open voor leerlingen en ouders/verzorgers vanuit alle achtergronden en gezindten. Dus niet alleen voor leerlingen die nu al op een vrije basisschool zitten. Voor alle leerlingen van de hoogste klassen van het basisonderwijs is dit een kans om onderwijs te volgen naar ‘hoofd, hart en handen’. Onderwijs gericht op de brede ontwikkeling van alle leerlingen, onder het motto: ‘worden wie je bent’.

De afdeling omvat minimaal de eerste twee leerjaren in het voortgezet onderwijs, de klassen 7 en 8. In het vrijeschooljargon wordt dat ook wel de middenbouw genoemd. In de middenbouw krijgen leerlingen de tijd om te ontdekken hoe zij kunnen leren (studievaardigheden, leerstijlen) en op welk niveau zij het best kunnen functioneren. Na het tweede leerjaar vervolgen zij hun weg in het derde leerjaar van een mavo-, havo- of vwo-route, bij voorkeur binnen het MollerJuvenaat waaraan de vrije middenbouw verbonden is.

Vincent Krijtenburg van van website ZuidWestUpdate bericht verder: Vrijeschool De Zeeridder ging van start in augustus 2020. De vrijeschool in Bergen op Zoom bleek een schot in de roos te zijn. Waar de school in 2020 met 45 leerlingen in drie klassen van start ging, waren dat er in 2022 al honderd. De harde groei ging niet helemaal zonder slag of stoot. De school barstte uit zijn voegen, waarop de gemeente besloot noodlokalen neer te zetten. Niet ideaal voor een school waarbij samenzijn en esthetiek een grote rol spelen.

De samenwerking met het Moller Juvenaat brengt nu uitkomst. “Basisonderwijs vrijeschool De Zeeridder, dat onder het bestuur valt van Abbo, heeft vastgesteld dat er een aanhoudende belangstelling is van ouders en leerlingen voor voortgezet vrijeschoolonderwijs in de regio Bergen op Zoom. De dichtstbijzijnde voorzieningen voor voortgezet vrijeschoolonderwijs bevinden zich momenteel in Breda en Vlissingen. Aangezien een zelfstandige school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs niet de voorkeur geniet, is gezocht naar samenwerking met het bestaande MollerJuvenaat”, brachten de partners in november 2022 naar buiten.

Foto: Marjanne Havelaar

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op