Header achtergrond

Uitstel van besluit verlenging gebruik glyfosaat in Europa

Op vrijdag 13 oktober 2023 heeft De Europese Unie een besluit over het omstreden landbouwgif glyfosaat uitgesteld, meldt de website van Odin. Die dag stemden vertegenwoordigers uit de EU-landen over een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Maar omdat genoeg grote landen zich onthielden van stemming, was er geen vereiste ruimte meerderheid voor óf tegen het voorstel. Omdat de toestemming voor het gebruik van het middel op 15 december afloopt, zal er in de eerste helft van november opnieuw worden gestemd. Als er ook dan geen ruime meerderheid voor of tegen is, beslist de Europese Commissie, die heeft de verlenging voorgesteld. Lees hier het statement van de Europese Commissie.

De Tweede Kamer deed donderdag 12 oktober, de dag ervoor, nog een dringende oproep aan demissionair minister Piet Adema om tegen verlenging van nog eens 10 jaar glyfosaat te stemmen. Op vrijdag bleek dat hij daar geen gehoor aan heeft gegeven en zich heeft onthouden van stemming.

Over glyfosaat, beter bekend als het veelgebruikte Roundup van fabrikant Monsanto, is al jaren veel te doen. Sommige onderzoekers denken dat het middel kankerverwekkend is en wetenschappers zeggen dat het de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Ook zou het de bodem, het water, belangrijke bestuivers en veel andere diersoorten ernstig bedreigen. Maar de commissie ziet geen sluitend bewijs en dus ook geen reden voor een verbod. Glyfosaat is het belangrijkste bestanddeel van verschillende bestrijdingsmiddelen en een van de meest gebruikte onkruidverdelgers in de landbouw. Volgens sommige onderzoekers vergroot het middel het risico op kanker. Het wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.

Het pesticide, dat zelfs wordt teruggevonden in urine en bloed, kan tot grote gezondheidsklachten leiden. Alles hangt af van de laatste stemronde in november dus teken deze petitie en help mee om dit gif voor altijd te verbieden ten behoeve van een schone aarde, gifvrij eten én een gezond lichaam.

Individuele lidstaten mogen het middel wel verbieden. Oostenrijk heeft dat gedaan voor consumenten en ook in Frankrijk en Duitsland zijn er restricties voor het gebruik in de landbouw. In Nederland mag de onkruidverdelger niet meer worden gebruikt door particulieren maar nog wel grootschalig over de akkers gesproeid worden.

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op