Header achtergrond

Nieuwe antroposofische BBL-opleidingen in kinderopvang en onderwijs

MBO Utrecht en de School-vAK (School voor Antroposofische Kinderopvang & Onderwijsassistenten Vrijeschool) starten in september twee unieke leerwerktrajecten. Voor wie kinderen een goede start wil bieden binnen de kinderopvang start een BBL-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Antroposofische Kinderopvang. Mensen die willen werken op een Vrijeschool kunnen de BBL-opleiding Onderwijsassistent Vrijeschool volgen.

Een BBL-opleiding is een beroepsbegeleidende leerweg, waarbij leren in de praktijk voorop staat. Studenten gaan één dag in de week naar school bij School-vAK/MBO Utrecht en werken daarnaast minimaal twee dagen per week bij een antroposofisch kinderdagverblijf/BSO of een vrijeschool. Dit is de enige antroposofische opleiding voor kinderopvang en onderwijs in Nederland.

De antroposofie gaat uit van belangrijke menswaardige principes, zoals eerbied, zintuigontwikkeling en geborgenheid. Deze visie stimuleert jonge kinderen om zich in de volle breedte te ontwikkelen op sociaal, emotioneel, creatief en cognitief gebied. Er is veel ruimte om af te stemmen op de behoefte van het individuele kind, en er is veel aandacht voor spel, fantasie, natuur en gezondheid.

Tijdens de opleidingen staat opvoeding en ontwikkeling van kinderen centraal. De lessen worden gegeven door zowel docenten van de School-vAK als door docenten van MBO Utrecht. Mensen die het leerwerktraject volgen, krijgen vakken zoals Nederlands, burgerschap, rekenen, pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, expressief talent, werken met baby’s en didactiek.

MBO Utrecht coördinator van de BBL-opleidingen Rick Ploemen is blij met de nieuwe samenwerking. “MBO Utrecht is een kleinschalige onderwijsorganisatie die inzet op persoonlijk onderwijs. Daarom past onze visie op onderwijs goed bij de filosofie van antroposofische kinderopvang en Vrijescholen.” Frank Sengers, initiatiefnemer en bestuurslid van de School-vAK: “De School-vAK heeft zich de afgelopen vijf jaar doorontwikkeld tot een volwaardig opleidingsinstituut. Onze organisatie is nu klaar voor een volgende stap in de ontwikkeling. In MBO Utrecht vinden we een nieuwe opleidingspartner die, net als wij, gericht is op kwalitatief goed onderwijs en initiatiefkracht.”

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op