Header achtergrond

(Vrije)schoolinitiatief in Deventer met doorlopende leerlijn

Een doorlopende lijn van onderbouw naar bovenbouw in Deventer, is het streven van het nieuwe initiatief UiterWaarden. ‘Daarin schiet het aanbod in Deventer naar ons inzien momenteel te kort, je kunt starten met de vrijeschool, maar deze niet op dezelfde plek afronden. Dan moet de leerling uitwijken naar Zutphen of overstappen binnen Deventer,’ zegt Ninke Beunk, een van de initiatiefnemers. ‘In het voortgezet onderwijs in Deventer zien we een groeiende behoefte aan meer diversiteit en keuzemogelijkheden.’

De school schrijft over zichzelf: UiterWaarden, een verruimende stroming middelbaar onderwijs in Deventer vanaf 2026. Een unieke plek waar leerlingen leren van brugklas tot examen op één school. Met vaste groepen die (zo lang mogelijk) bij elkaar blijven tijdens de hele schoolloopbaan. Met tijd en ruimte die nodig is, om te kiezen en te leren waar je als leerling naartoe wil met je vervolgonderwijs.

De school wil zichzelf niet per se afficheren als vrijeschool. Zo noemt ze expliciet: Over de grenzen van het Waldorfonderwijs. We nemen de ontwikkelfase van het kind als uitgangspunt en leven mee met de seizoenen. Bij ons staat de mens centraal, met een blik op de wereld, vergelijkend met Jenaplan-, Dalton- en Montessorionderwijs. Praktijkgericht en in verbinding met de omgeving en natuur werken we in heterogene groepen.

Op 24 januari 2024 was er een lanceringsbijeenkomst waar een achttal schoolbesturen vanuit het PO, VO en de gemeente aanwezig waren. Het delen van onze visie, missie, ambities en uitgangspunten was een waardevol moment omdat er een bevestigende sfeer heerste over welke andere weg we wensen in te slaan als aanvullend aanbod voor kinderen uit Deventer en omgeving.

Op dezelfde pagina op de website is ook een artikel over het schoolinitiatief in De Stentor van drie dagen later te lezen. Daarin wordt gememoreerd dat het Etty Hillesum College al de locatie het Corberic voor vrijeschoolonderwijs heeft. Ninke Beunk is ook bij de komst hiervan betrokken is geweest. Maar dat is nog geen optimaal doorlopende lijn voor leerlingen vanaf de brugklas tot en met het examenjaar, vertelt ze.

Zelf is ze sinds 2022 werkzaam bij BVS-schooladvies als adviseur. Ze schrijft over zichzelf: Na de afgelopen jaren mijn idealen en passies te hebben ingezet als zelfstandige, docent en pionier bij het oprichten en vormgeven van het Corberic in Deventer is het tijd om al die gelukte (en mislukte) idealen met anderen te delen. Mijn roots als vrijeschoolkind hebben mij altijd gesteund in het maken van vanzelfsprekende keuzes in mijn loopbaan. 

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op